vrijdag 8 oktober 2010

Gemeenten korten op bibliotheekwerk


Alle kinderen zaten naar Pippi te kijken die naar hartelust op de vloer zat te tekenen. 'Ja, maar Pippi,' zei juffrouw ongeduldig, 'waarom teken je niet op het papier?'
'Dat is al vol en mijn paard kan lang niet helemaal op dat prutspapiertje,' zei Pippi. 'Ik ben nu bezig met zijn voorbenen, maar als ik bij zijn staart ben, moet ik wel op de gang verdergaan!'
*

De 56e Kinderboekenweek wordt deze week afgetrapt door kinderheld Pippi Langkous. Het thema is beeldtaal in kinderboeken en, zoals Langkous hier laat zien, is illustreren een vak apart. Bibliotheken, basisscholen, kinderdagverblijven, culturele instellingen en boekwinkels organiseren in deze week tentoonstellingen en allerlei kunstzinnige activiteiten. Vooral ook om het lezen aan te moedigen. Want kinderen plezier in het lezen bijbrengen begint al vroeg en een goede plek daarvoor is op dit moment nog de dichtstbijzijnde bibliotheek.

Maar: ruim 93% van de bibliotheken krijgt dit jaar of de komende jaren te maken met bezuinigingen door één of meer van de gemeenten in hun verzorgingsgebied. Slechts bij een krappe 7% van de bibliotheken zijn géén bezuinigingen aangekondigd of vastgesteld. 30% van de bibliotheken heeft feitelijk al met bezuinigingen te maken. Bij het overgrote deel van de bibliotheken (63%) zijn vooralsnog alleen bezuinigingen aangekondigd. Of dit daadwerkelijk tot bezuinigingen leidt zal moeten blijken.
Op veel plaatsen neemt de bereikbaarheid van de bibliotheek af en gaan de tarieven omhoog. Openingsuren worden verminderd en vestigingen worden gesloten. Gebruikers moeten naar verder weggelegen vestigingen om boeken te lenen. De collectie wordt kleiner en mogelijk minder vaak vernieuwd, het activiteitenaanbod minder breed en sommige diensten van de bibliotheek komen te vervallen. Er is minder personeel aan de balie en het krijgen van inlichtingen kan langer duren.

Zijn daarmee alle activiteiten om kinderen tot lezen te brengen straks ook voorbij? Ga ten aanval om leesbevordering, kunstzinnige themaweken en tentoonstellingen vanuit de rebelse filosofie en denkwijze van Pippi Langkous ook straks mogelijk te houden.

*Astrid Lindgren, Pippi Langkous. Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten