vrijdag 1 oktober 2010

Mediawijsheid, een blijvertje

Mediawijsheid is hot, hoewel het concept-regeerakkoord van VVD en CDA er niet over rept. De week van de mediawijsheid komt er aan, het handboek mediawijsheid is net gepresenteerd, wij hebben er een Cultuur+Educatie aan gewijd, en trainingen en studiedagen mediawijsheid bezetten de nascholingsagenda's voor het onderwijs.

















Het onderwijs lijkt bij het inrichten van zijn jaarprogramma's direct te reageren op de laatste trends, vooral het basisonderwijs. Dat is niet verwonderlijk, want de leerkracht wordt direct betrokken bij elk maatschappelijk probleem, zowel door de overheid als door de maatschappij. Of het nu gaat om het milieu, terrorisme, kindermishandeling of alcoholmisbruik, vaak wordt voor de oplossing van dit soort problemen gelijk gekeken naar het basisonderwijs; om de doodeenvoudige reden dat daar álle kinderen tot hun twaalfde onderwijs krijgen.

Op dit moment is de commercialisering en digitalisering van de informatiesamenleving een vraagstuk voor het onderwijs. Mediawijsheid is het antwoord. En volgens mij is dit geen voorbijgaande trend. Immers, het leren omgaan met informatie, via welk medium dan ook, raakt de kern van het onderwijs! Of het nu gaat om het creatief gebruiken van media, het analyseren van media, het erop reflecteren of het leren van technische vaardigheden om zelf mediaproducten te maken (van tweet tot videoproductie), het zijn allemaal vaardigheden die bij elk vak een rol kunnen spelen.

Bovendien kunnen media het onderwijs verrijken. Neem nou 'film', uitermate geschikt om leerlingen iets te laten beleven. Er zijn op het web schatkamers vol materiaal beschikbaar voor scholen, vaak vergezeld van begeleidend lesmateriaal. Je hoeft er niet eens de klas voor uit, maar dat mag natuurlijk wel. Straks komt het bekende Cinekidfestival en nu al gauw de eerste editie van het Rotterdams Onderwijs Filmfestival (ROFF).
Het aanbod neemt alleen maar toe, het gebruik ook, zeker bij kinderen. Dit gaat niet voorbij, dus meesters en juffen: teach your children well!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten