vrijdag 24 september 2010

Kunst en cultuur makelen in Overijssel



Het gonst van de verhalen in de cultuurwereld, Over meer mensen die betrokken moeten worden bij kunst en cultuur en over het vergroten van draagvlak hiervoor. Juist in deze politiek roerige tijd. Er zijn cultuuraanjagers, cultuurintendanten, cultuurverkenners, cultuurcoaches, kunstschouwen, urban curators, cultuurscouts, kwartiermakers, community managers én… ook cultuurmakelaars. Zij slagen erin verbindingen te leggen tussen partijen. Slagen deze nieuwe krachten er ook in het draagvlak voor kunst en cultuur te vergroten? Ligt daarin hun meerwaarde?

In Overijssel werd vorige week donderdag duidelijk dat de provincie overtuigd is van de kracht van bemiddelaars. Drie nieuwe provinciale cultuurmakelaars werden in het Havenkwartier in Deventer voorgesteld aan een mooie volle zaal met Overijsselse gemeenten en culturele instellingen. Uit voorbeelden van bemiddeling elders in het land leidt de provincie af dat het werk van cultuurmakelaars van onmiskenbare waarde is voor een stevig cultuurbeleid. Vandaar nu ook de Overijsselse inzet van zulke makelaars om bruggen te bouwen, partijen bij elkaar te brengen en ruimte te bieden voor nieuwe initiatieven.

Dick Buursink verwoordt het donderdagmiddag wat directer en smeuïger. De cultuurmakelaars gaan instellingen en verenigingen ondersteunen om nieuwe dingen te bedenken. Zij denken mee over hoe een organisatie zijn eigen 'clubje' kan verbinden met een ander, over hoe je kunt groeien in waar je mee bezig bent, ook om de aandacht van het publiek te trekken. Kunst en cultuur, zo hoorde ik Buursink zeggen, stelt mensen in staat ervaringen met elkaar te delen. Mensen leren elkaar kennen en laten zichzelf zien. Zowel persoonlijke groei, als het werken aan een betere gemeenschap, aldus Buursink, vinden wij als provincie van belang. Met een directheid, karakteristiek voor mensen uit dat deel van ons land, zegt hij verder: 'over twee jaar moet het resultaat zichtbaar zijn: een cultuurklimaat dat leeft bij de burgers. Mensen moeten enthousiast worden gemaakt om kunst en cultuur te verdedigen, ook in het licht van bezuinigingen.' Dick Buursink, de cultuurgedeputeerde, is in ieder geval al enthousiast én hij is niet eens uit de culturele wereld afkomstig.

Ik vind het een mooie actie, die cultuurmakelaars, zeker als hierdoor het maatschappelijk draagvlak voor kunst en cultuur wordt vergroot.

Nieuwe cultuurfuncties. Een urgente verkenning naar meerwaarde en typologie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten