vrijdag 17 september 2010

Draagvlak voor kunst en cultuur versterken


Naar het zich laat aanzien gaat een eerste kabinet-Rutte zo'n 20% bezuinigen op kunst en cultuur. Hoe gaat kunst- en cultuurminnend Nederland in het geweer komen tegen aard en omvang van deze bezuinigingen? We kunnen in ieder geval alvast inspiratie opdoen in het buitenland.

In Groot-Brittannië hebben bekende kunstenaars en grote kunstinstellingen zich verbonden aan de campagne Save the Arts. Zij voeren actie tegen de voorgenomen 25% bezuinigingen op de overheidsuitgaven voor kunst. Op de website
http://www.savethearts.org.uk/ verschijnt elke week werk van een kunstenaar dat de gevolgen van de bezuinigingsplannen onder de aandacht brengt. De online petitie op deze site is al door ruim 10.000 mensen getekend.

Ook de aanpak aan de andere kant van de oceaan vind ik leerzaam. In de Verenigde Staten heeft de organisatie
Americans for the Arts (AfortheA) al 50 jaar ervaring met het vergroten en verstevigen van maatschappelijk draagvlak voor de kunsten. AfortheA is in de VS de grootste organisatie voor de bevordering van de kunsten. De organisatie probeert gunstige voorwaarden te scheppen voor kunst- en cultuurdeelname en ondersteunt daartoe lokale gemeenschappen. Al is de Amerikaanse situatie wezenlijk anders dan de onze, de werkwijze van AfortheA vind ik vooral inspirerend omdat het ledenbestand van de organisatie niet alleen bestaat uit cultuurprofessionals maar ook uit een groot aantal 'gewone mensen'. Zo is er een grote groep vrijwilligers die zich inzet voor de kwaliteit en continuïteit van (plaatselijke) kunstinstellingen. De organisatie wordt gefinancierd door bijdragen van de leden (vanaf USD 50,‐), donaties en legaten van zeer substantiële omvang. Ook ontvangt de vereniging geld van grote particuliere fondsen en kan zij een beroep doen op vele vrijwilligers voor de organisatie van haar activiteiten. Er is een gerichte ledenwerving onder het publiek, gefinancierd via het American for the Arts Action Fund. Lidmaatschappen zijn nodig voor een goede financiering van kunst en kunsteducatie. Bestuursleden van deze organisatie zullen op 5 oktober over hun ervaringen vertellen tijdens het congres Cultuur rekent op draagvlak, georganiseerd door de Boekmanstichting.
In Nederland zijn enkele klinkende acties op poten gezet - nu nog de krachten bundelen geïnspireerd door de voorbeelden over zee en over de oceaan!

Doe mee:
• 24 september 2010: nationale protestdag tegen de afbraak van de kunst,
stopculturelekaalslag.nl. Beeldend kunstenaars, musici, acteurs … vrijwel iedereen in de culturele sector is hierbij betrokken
Nederlandse protestactie tegen bezuinigen op kunst en cultuur op Facebook. Met al ruim 15.500 leden.
Het Manifest van Terschelling
Zet kunst en cultuur op de kaart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten