vrijdag 4 juni 2010

Coalitie Berkelland: laat meer aan de mensen zelf!?


Met Pinksteren op bezoek in de gemeente Berkelland, in de zonovergoten Achterhoek. Voor de muziekschool en ook voor de openbare bibliotheek ziet het er daar minder zonnig uit. De nieuwe coalitie van CDA, D66 en VVD zet flink het mes in de subsidies voor muziekschool De Triangel met als argument dat het geen taak van de lokale overheid is om muziekonderwijs te subsidiëren. Ook de bibliotheek moet eraan geloven. Dat betekent, aldus de muziekschool, het begin van een culturele ijstijd in deze gemeente.

De gemeente Berkelland is in 2005 ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo. De nieuwe politieke coalitie kiest met zijn programma 'Samen Anders' voor een gemeente die 'stimuleert, ontwikkelingen mogelijk maakt en begeleidt, veel ruimte biedt voor eigen initiatief van inwoners en bedrijven en zeer terughoudend is in het onderhouden van collectieve voorzieningen. Het uitgangspunt voor de komende tijd is dan ook: laat meer aan de mensen zelf!' Op grond daarvan wordt de subsidie aan de muziekschool grotendeels geschrapt en de bijdrage aan de bibliotheek fors verminderd.

De woordvoerder van D66 beargumenteerde het coalitiestandpunt in de gemeenteraadsvergadering met de opmerking dat 'via het basismuziekonderwijs al vele kinderen les op school krijgen. In plaats van dit aan een individueel kind aan te bieden, biedt een muziekleraar dit aan een klas vol met kinderen aan. Indien een kind daarnaast verder muzikaal ontwikkeld wil worden, is dit een keuze van het kind en zijn opvoeders.' Een totaal andere insteek dan deze partij vóór de gemeentelijke verkiezingen innam. In het lokale D66-verkiezingsprogramma was opgenomen dat 'D66 de afgelopen jaren heeft laten zien dat zij De Triangel steunt en dat zij dit in de toekomst zal blijven doen'! En over de bibliotheek: 'D66 gaat voor een professionele bibliotheek met ruimere openingstijden'.

Gelukkig wil D66 landelijk 'dat kunst en cultuur in het onderwijs en in de samenleving een significante rol spelen. Zowel het jong kennismaken met kunstbeoefening als het leren van een kunstzinnig ambacht moet toegankelijk zijn en van hoge kwaliteit.' Hopelijk houdt D66 bij landelijke coalitieonderhandelingen wel de rug recht op dit punt.

Overigens verleende de gemeente Berkelland daags voor de verkiezingen de opdracht voor de bouw van een nieuw gemeentehuis aan een bouwbedrijf uit de regio. De kosten daarvan bedragen 15,5 miljoen euro. Daar werd al in leegstand voorzien die nu nog groter wordt omdat het aantal ambtenaren op grond van het coalitieakkoord met 20,0 fte wordt teruggebracht.

Coalitieakkoord 2010-2014: Samen Anders

Coalitie zet mes in muziekschool en bieb (De Weekkrant)

Verkiezingsprogramma D66 Tweede Kamer 2010: Anders Ja D66

Oproep van Stichting De Triangel om petitie tegen coalitieplannen te ondertekenen

Ontwerp nieuw gemeentehuis Berkelland (pdf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten