vrijdag 25 juni 2010

Poldercup - voetbalkunst


Als kunst- en cultuurliefhebber kijk je met enige jaloezie naar de 'vanzelfsprekende' aandacht én inzet van vele middelen voor voetbal. Om maar te zwijgen over alle randverschijnselen zoals de oranje kitsch, prullaria en versieringen! Toch kunnen voetbal - en sport in het algemeen - goed samengaan met kunst en cultuur. Sport is een grote inspiratiebron voor kunstenaars. Omgekeerd worden veel voetballers (bal)kunstenaar genoemd zoals Pelé (Edison Arantes do Nascimento), Diego Maradona, Johan Cruijff en Lionel Andrés Messi.

Ik kende al de Lijnvoetbalshow van het Museum Jan Cunen in Oss (2005). Een actueel voorbeeld van voetbal als kunst is het project Poldercup. De Spaanse kunstenares Maider López organiseert met SKOR, Stichting Kunst en Openbare Ruimte, op 4 september aanstaande dit sportieve kunstevenement. In de polders van het Zuid-Hollandse Ottoland schildert López voetbalvelden op de weilanden. Sloten lopen dwars door de velden heen waardoor spelers nieuwe regels en tactieken moeten bedenken - voetbal wordt opnieuw uitgevonden.
Andere voorbeelden. Als je de oranje toeters helemaal beu bent, ga dan eens naar het dansgezelschap Ballet van Leth, met de voorstelling The Match, of bekijk het filmpje 'Refait', waarin Pied la Bliche het laatste kwartier van de WK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk (1982) kopieerde in een stedelijke omgeving. Een welkome verademing.

Ook al zijn de kunst- en sportsector heel verschillend, ze kunnen veel van elkaar leren en elkaar versterken. Dat betoogt in ieder geval kunstenares Jeanne van Heeswijk: 'Waar een sportclub veel trots en bravoure uitstraalt, is een kunstvereniging veel meer timide. De sportsector is weer erg star en bepaald door strakke regels, terwijl in de kunstsector juist het experiment telt. De kracht van kunst is zijn autonomie, maar daardoor is de sector wel erg naar binnen gekeerd. De sportsector staat meer open voor anderen.' De laatste jaren is er ook beleidsmatig meer aandacht voor het samenbrengen van sport en cultuur, met name in het onderwijs. Leren de kinderen dankzij de combinatiefunctionarissen en cultuurcoaches met bravoure in de toekomst hun kunst ten toon te stellen?

Zie ook:
Het verslag van het debat 'Onverwachte partners: Synergie tussen sport en kunst?'
(begin 2009, georganiseerd door de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur)

Voetbal mee in een kunstproject: doe mee aan de Poldercup op 4 september in Ottoland! (cjp.nl)

Echte Hollandse voetballers springen over een slootje (NRC Next blog 2 juni)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten