vrijdag 14 december 2012

Afscheid Cultuurnetwerk Nederland

Onder de landelijke vlag 'Cultuur en School' is cultuureducatie stevig op de agenda komen te staan. Cultuurnetwerk Nederland heeft daarbij, aldus Halbe Zijlstra, in veel gevallen een belangrijke rol gespeeld. En dan doet afscheid nemen pijn. En al helemaal als je afscheid móet nemen. Als je weg moet en je wilt eigenlijk niet. Had Cultuurnetwerk – met alle successen - zijn langste tijd gehad?

Waarom moeten we zo nodig verder met een ander? Het gaat toch prima. We hebben hier toch alles hartstikke goed voor elkaar! Het zijn vragen van vorig jaar juni; vragen net na het bekend worden van het politieke oordeel om Cultuurnetwerk Nederland en Kunstfactor in een instelling samen te brengen.

Sinds de bewuste junibrief verscheen, is er flink aan het nieuwe kennisinstituut gewerkt. Herfst, winter en lente; een jaar lang bijna, met fikse onderhandelingen, omdat de visies op het nieuwe kennisinstituut van beide directeuren zo verschilden. Toch kwam er een weloverwogen organisatieplan, een degelijk functieboek met op het kennisinstituut geënte functies, een op onze organisatie toegesneden reorganisatieplan, plus een CAO en Sociaal Plan. En alles in goed overleg met onze ondernemingsraad, die aandachtig, scherp en collegiaal in het belang van onderneming en werknemers, wijs en verstandig adviseerde en oordeelde.

Eind augustus gingen we verder, maar nu op een geheel andere manier. De medewerkers van beide instituten wisten wie blijven kon en wie weg zou gaan, de onderhandelingen waren voorbij en we bouwden een nieuwe organisatie. Ik denk dat het goed is. Er is nu beslist voor de toekomst, heel concreet. Over huisstijl en websites, over kantoorautomatisering, over inrichting en verhuizing. We zoeken naar een stijl die verbindt en tegelijk een andere, nieuwe cultuur weergeeft.

Cultuurnetwerk Nederland zal ik missen, en ook ons gebouw aan de Ganzenmarkt. Maar er komt iets anders, iets moois voor in de plaats. Op dit moment zitten we nog in de spagaat van verleden en toekomst. Nog vorige week rondden we twee grote conferenties af; die voor de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs én die voor de pabo's. Volgende week verhuizen we en vanaf 1 januari krijgen we een nieuw adres: www.lkca.nl.

We nemen afscheid van Cultuurnetwerk Nederland, van een instituut waar wij met trots op terugkijken. Met beide benen op de grond zijn we ruim een jaar geleden begonnen aan de vorming van het landelijk kennisinstituut. Het staat er, ook al is het nog niet helemaal af.

Ik ga m'n verhuisdozen vullen en daarna even op vakantie. Vanaf 11 januari blog ik weer op http://piethagenaars.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten