vrijdag 21 januari 2011

I feel good!


Als ik onderzoeken lees die mijn eigen, soms nog onbewuste ideeën of opvattingen bevestigen of ontkennen, ben ik gelijk geboeid. Vooral onderzoekmethodes die gebruikt worden om antwoorden te vinden op de meest simpele en ogenschijnlijk nutteloze vragen, kunnen mij lang bezighouden. Interessant hoe dit soort onderzoek een verklaring geeft voor iets dat we eigenlijk allemaal al wisten, of het tegenovergestelde aantoont van iets dat we met z’n allen jarenlang voor waar hebben gehouden. Afgelopen week las ik weer een paar onderzoeken over een interessant onderwerp: jezelf goed voelen. Niets lijkt tegenwoordig belangrijker dan dat.

Geld (hebben) maakt gelukkig, blijkt uit allerlei onderzoek.
Geld weggeven ook (Dat geeft weer hoop in deze tijden van financiële zorgen om kunst en cultuur!). Ook chocola maakt gelukkig, en gezond, maar dat wisten we allang. Hetzelfde blijkt te gelden voor muziek. Onderzoek laat zien dat luisteren naar je favoriete muziek zorgt voor aanmaak van extra dopamine, een drug die invloed heeft op je gevoel van blijdschap, genot en welbevinden. Hoera! We wisten zelf al dat muziek ons blij maakte, nu weten we ook hoe dat komt. Ongestoord genieten dus. En sport? Maakt sporten ook gelukkig en gezond? Helaas blijkt uit recent onderzoek dat dat niet altijd het geval is. Of je je door te sporten beter gaat voelen is voor een belangrijk deel afhankelijk van je genen. Wat dat betreft is het niet eerlijk verdeeld in deze wereld. Want of je nou veel sport of niet, je voelt je er pas goed door als je daar aanleg voor hebt. Het goede nieuws is dat genieten van je lievelingsmuziek voor iedereen is weggelegd en niet afhankelijk is van je DNA.

Het is duidelijk. Sporten op muziek, terwijl je chocola eet en geld uitdeelt is helemaal het einde. Daarom kregen alle collega's van Cultuurnetwerk Nederland een iPod cadeau ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van ons expertisecentrum. Zo'n kleintje, dat je aan je shirt kunt klemmen als je er mee gaat sporten. Kijken of het werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten