vrijdag 3 december 2010

Samen werken aan toekomstbestendige kunst- en cultuureducatie


Vorige week heb ik namens onze LinkedIn groep Netwerk Cultuureducatie staatssecretaris Halbe Zijlstra uitgenodigd om kennis te maken met ons werkveld. Het voorstel is een werkbezoek in de vorm van een estafette langs verschillende locaties in ons land. Per plek wordt de staatssecretaris begeleid door afwisselende personen uit het veld, zoals docenten, kunstenaars, cultuurcoördinatoren, leerlingen, cursisten of educatief medewerkers van culturele instellingen. Zo kan hij zelf zien en meemaken hoe kinderen en jongeren met kunst en erfgoed bezig zijn, op school én in hun vrije tijd. Ook krijgt hij een direct en persoonlijk beeld van de landelijke cultuureducatieve infrastructuur en wat daar gerealiseerd wordt. En dat is heel veel!
Last but not least: hij ziet in dat kunst- en cultuureducatie bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van iedereen, van belang is voor de ontplooiing van zelfbewustzijn en burgerschap, en voor de groei van creativiteit en denkvermogen.

Wij hebben de staatssecretaris ook aangeboden hem bij te staan bij zijn planvorming voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Een belangrijke bijeenkomst daarvoor is de werkconferentie Kunst- en cultuureducatie - samen werken aan toekomstbestendige organisaties die Kunstconnectie, Cultuurnetwerk Nederland, Kunstfactor en het Fonds voor Cultuurparticipatie op 13 december aanstaande organiseren, in samenspraak met VNG (gemeenten) en IPO (provincies). Wat is het overheden waard om ook in de toekomst kunst- en cultuurbeoefening in stad en regio overeind te houden? De ene stad bezuinigt, de andere (zoals
Heerlen) doet er nog een schepje bij. Wat zijn de argumenten voor het een of het ander? Welke visie steekt er achter en welke mogelijkheden ziet het werkveld?
Wilt u meepraten en meedenken? Dat kan! Hier en op
LinkedIn, of voor bestuurders of beleidsmakers op de conferentie van 13 december.

En let op! Op 13 december is ook de behandeling in de Kamer van de
cultuurbegroting.

2 opmerkingen:

  1. Goede, wervende en duidelijke uitnodiging aan de staatssecretaris. Ik ben heel benieuwd naar zijn reactie. Hij is uiteraard van harte welkom in Oss.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mocht hij komen, rondje Friesland kan ook geen kwaad, en waarschijnlijk kunnen wij hem een prachtig vernieuwd beleef en ontdekmuseum presenteren, waar oog is voor het verleden, maar ook voor de toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen