vrijdag 18 mei 2012

Hollande op de Hollandse toer

Alweer een president die er voor gaat! Zoals George Pompidou met zijn Centre Pompidou en Valéry Giscard d'Estaing met het Musée d'Orsay, wil François Hollande de geschiedenis in met een Nationaal Actieplan voor Kunsteducatie. Hollande beloofde tijdens zijn verkiezingstournee meer aandacht voor cultuur. Hij wil een landelijk actieplan voor de binnenschoolse kunsteducatie met nadruk op een coherente, doorgaande leerlijn voor de kunstvakken: van kleuter tot student. Elk kind en elke jongere moet de gelegenheid krijgen kennis en vaardigheden in de kunstvakken te ontwikkelen. En de school moet daar meer voor gaan zorgen, samen met culturele instellingen. De nieuwe Franse president wil voor dit beleidsonderwerp een interdepartementale organisatie inrichten, met een eigen budget, en verantwoordingsplicht aan de premier, zodat dit initiatief ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Lijkt het idee van Hollande met zijn Nationaal Plan voor Kunsteducatie niet veel op dat van Halbe Zijlstra, onze demissionair staatssecretaris? Die wil immers ook een doorgaande leerlijn voor kunstzinnige oriëntatie in de school, met zichtbaar gemaakte leeropbrengsten bij de leerlingen. En het belang van de rol van culturele instellingen daarbij is ook in zijn landelijk programma Cultuureducatie met kwaliteit duidelijk vastgelegd. Als toekomstig kennisinstituut gaan wij daar met vele anderen aan werken. Theoretische kaders van Cultuur in de Spiegel, Toeval gezocht of Authentieke kunsteducatie vormen daarbij de bronnen.

Op 12 september mogen wij naar de Hollandse stembus en dit keer wil ik echt kiezen voor de partij die cultuureducatie en kunstbeoefening hoog ik het vaandel heeft staan. Het is niet voor niets dat wij een oproep doen aan alle politieke partijen om daar nu ook eens rond voor uit te komen. Alle landelijke instellingen voor cultuureducatie, cultuurparticipatie, kunstbeoefening en erfgoed hebben opnieuw hun activiteiten gebundeld om de aandacht hier nadrukkelijk op te vestigen. Het belang van de deelname aan kunst en cultuur is immers evident.

Kom op politiek: doe als Hollande en maak dit tot een van de actiepunten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten