Een van de drie kerntaken van het kennisinstituut dat in 2013 in de plaats komt van Cultuurnetwerk Nederland en Kunstfactor, betreft Onderzoek en Monitoring. Staatssecretaris Zijlstra noemt in zijn hoofdlijnenbrief bij die taak ook al een specifieke activiteit. Namelijk de nadere uitwerking en actualisering van een onderzoeksagenda voor cultuureducatie én amateurkunst. Plus de zorg voor de uitvoering van deze agenda in de periode 2013-2016. Een onderzoeksagenda voor cultuureducatie verscheen al in 2008, onder de naam Bouwstenen voor curricula cultuureducatie. In de aanloop naar de vorming van het nieuwe kennisinstituut nemen beide instituten nu gezamenlijk het initiatief voor de totstandkoming van een nieuwe, gedeelde agenda.
Vorige week vrijdag organiseerden we een verkenningsconferentie als eerste stap op weg naar deze onderzoeksagenda. Zo'n zeventig mensen kwamen naar Utrecht met voorstellen en ideeën voor een krachtige onderzoeksprogrammering op het terrein van cultuureducatie en amateurkunst: onderzoekers, beleidsmakers en mensen uit de praktijk die zich allemaal terdege hadden voorbereid. In drie kleinere groepen ging men aan de slag. In elke groep noemde iedereen twee onderzoeksvragen die werden gegroepeerd in overkoepelende thema's. Dit leverde honderddertig onderzoeksvragen op, geordend in vierentwintig thema's. Daar kunnen we verder mee aan de slag!
In het verdere traject – na deze inventariserende ronde – spreken we individueel of in kleine kring verder met de door ons genodigde betrokkenen. Dit om diepgaander over thema’s te kunnen spreken en ze nader uit te werken. Resultaatgerichte afstemming van onderzoek is ons doel. Onderzoeksinspanningen op het terrein van cultuureducatie en amateurkunst blijken nu nog te versnipperd. Er is te weinig sprake van cumulatie van kennis voor, over en uit de praktijk van de cultuureducatie en de amateurkunst.
Cijfers over cultuureducatie kunt u nalezen op de pagina Cultuureducatieonderzoek in Nederland: kenmerken en trends op het vernieuwde onderzoeksdeel van de Cultuurnetwerk website. Deze pagina under construction biedt tevens een overzicht van de organisaties waar onderzoek naar cultuureducatie wordt gedaan, gepresenteerd, gepubliceerd en gedocumenteerd.
Voor nu wens ik u prettige feestdagen, ik meld mij daarna weer!
Over hoe praktijkkennis cultuureducatie en amateurkunst opgebouwd kan worden en onderzoeksinspanningen daartoe afgestemd, zie ook discussie bij Netwerk Cultuureducatie op LinkedIn.
vrijdag 23 december 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten