vrijdag 21 mei 2010
Burgers en participatie - Kan Rotterdam nog zonder?
Hoe bereid ik een cultuurplanadvies? Het recept en de ingrediënten: kunstinstellingen, aandacht voor cultuur, burgers, cultuurbeleid, adviesorgaan, motivatie, een stad, digitaal geoefende inwoners, debatten, vernieuwing en participatie.
Een cultuurplanadvies maak je niet zomaar. Het is het resultaat van een mix van een aantal zorgvuldig gekozen ingrediënten. Een lekker eetbaar advies is pas na ruim twee jaar stomen gaar. Het bereidingsproces is nu nog vaak in handen van deskundige leden van een adviesorgaan, maar binnenkort verandert dat misschien.
De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur noemt het cultuurplanproces waardevol, omdat het gemeentebestuur daarmee een effectieve en vergaande invloed kan uitoefenen op de lokale cultuur. Daarnaast worden kunstinstellingen gedwongen na te denken over de wensen van het publiek en hun bijdrage aan de ontwikkeling van stad, regio en land.
Maar, hoe past de burger in dit geheel? Lang niet iedere burger wil voortdurend meepraten over de gemeentelijke beleidsvorming. George Vlug waarschuwt op molblog dat het motiveren van mensen alleen lukt als het doel van de overheid ook het doel van de burger zelf wordt. Welke middelen kan een vernieuwingsgezinde overheid dan inzetten?
De Rotterdamse raad heeft een antwoord. Volgens de raad kan een gemeente cultuurliefhebbers bijeen brengen op een virtueel platform, een consultatiegroep samenstellen, een klanttevredenheidsonderzoek houden, debatten organiseren, een burgerpanel samenstellen of een website bouwen waarop iedereen kan reageren. Maar wat zou George Vlug van deze instrumenten vinden?
De raad kiest er in zijn advies voor representatieve steekproeven onder de bevolking te houden om zo een beeld te krijgen van de voorkeuren van de Rotterdamse burger. Parallel daaraan wil hij graag experimenteren met vormen van directe democratie: een 'min of meer permanent' burgerpanel én daarnaast een actief gemodereerde website.
Met dit advies lijkt Rotterdam voorzichtige stappen te doen richting burgerparticipatie. E-democratie en e-participatie zijn hot! Volgen er binnenkort meer steden die een smakelijk advies samen met burgers durven gaarstomen?
Participatie van burgers in het planproces (Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, pdf)
Inburgering van nieuwe media in de lokale politiek en het gemeentelijk beleid? (afstudeerscriptie Universiteit Twente, pdf)
Participatiewijzer Instituut voor Publiek en Politiek (website)
Waarom burgerparticipatie 2.0 niet lukt (Molblog - weblog Marketing Online door George Vlug)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten