vrijdag 19 maart 2010

Vlekken op kunst - Het Boekenweekgeschenk en de postzegel

Mark Rothko, Untitled No.18

Chocoladevingers op een schilderij van Rothko. Dat is ook weer niet de bedoeling, vindt de directrice van een Sloveense school voor verstandelijk gehandicapte kinderen. Daarom zijn de vlekken keurig weggehaald. Met een lapje en wat warm water.

In het klaslokaal in Novo Mesta hangt boven een smoezelig fonteintje met een lekkende kraan en, om de gruwel te vervolmaken, pal in de zon: Untitled No.18, bemind en bevingerd door de leerlingen. 'Het' schilderij - en dan niet zozeer dit specifieke schilderij van Rothko, want Zwagerman heeft er een eigen versie van gemaakt - is de 'hoofdpersoon' in Duel.

Het Boekenweekgeschenk - een prima vorm van cultuurspreiding overigens - is niet alleen 'satire, sleutelroman, zedenschets en bovenal een intelligent boek over hedendaagse beeldende kunst', zoals Lex ter Braak schrijft, Duel gaat ook over cultuurparticipatie. Over kansen voor authentieke kunstbeleving door de kunst letterlijk naar de mensen brengen. Niet de mensen naar de kunst halen: naar de schouwburg, de muziekzaal of het museum. Duel gaat over opvattingen over kunst, over haar makers, haar hoeders, haar verspreiders en haar - kleine en grote - bewonderaars. Dit Boekenweekgeschenk is zelf een veelzijdig kunstwerk.

Ik hoop dat het je geschonken is (dat je dus een boek hebt gekocht). En dat je het leest. En dat je Duel, als je het niet opnieuw wilt lezen, doorstuurt naar een potentiële liefhebber onder die overige vijftien miljoen. Beduimeld? Met chocoladevingers? Het is een discussie waard.

Niet vergeten om op je doorgeefcadeau een toepasselijk cultuurspreidinginstrument te plakken: deze postzegel.

Beluister het beschreven fragment voorgelezen door de auteur, Joost Zwagerman.

Een Rothko zien in Nederland? Tot en met 24 mei in de Kunsthal.

1 opmerking:

  1. Ik besef dat ik deze reactie meer dan een jaar na postdatum schrijf, maar ik kwam je recensie toevallig tegen en het beschreef goed hoe ik het boek heb ervaren.
    Een goede recensie dus & leuk die link naar het voorlezen van Joost Zwagerman:D
    Dankjewel!

    Groet,

    Robin

    BeantwoordenVerwijderen