vrijdag 26 maart 2010

Deelname aan kunst en cultuur: weerloos, waardeloos, waardevol?

Tekst van de dichter Lucebert, sinds 1978 als neon lichtregel te zien in het centrum van Rotterdam. (segbars.nl/nl/neons/vaiww.html)

Zaterdag op een feestje vertelde een van mijn vrienden mij over een nogal in het oog springende advertentie. In de papierbak van mijn gastheer vond ik hem, als een dakloze wroetend tussen het afval. Paginagroot in het Brabants Dagblad (13 maart 2010) vroegen grote Tilburgse ondernemers de nieuwe gemeenteraad uiterst terughoudend te zijn met bezuinigingen op de cultuurbegroting.

De ondertekenaars, waaronder onderwijsinstellingen, bouwbedrijven, banken, advocatenkantoren en woningbouwcorporaties, noemen culturele activiteiten waardevol en prikkelend voor de verbeelding. Culturele activiteiten zijn – zo vat ik het samen – cruciaal om mensen te blijven inspireren: ze bieden zicht op de zin van het bestaan en zorgen daarnaast voor een prettige leefomgeving. Bij de vraag cultuur op de agenda te houden spelen ook economische motieven een rol.
De Tilburgse ondernemers zijn ervan overtuigd dat de financiële effecten van bezuinigingen op cultuur gering zijn, terwijl het negatieve maatschappelijke effect juist zeer groot is.

Een ander bericht. De PVV, de partij met de meeste raadszetels in Almere, slaagde er naar eigen zeggen niet in om een werkende coalitie te vormen. Na de waarschijnlijk kortste overlegronde in de geschiedenis, hing raadslid - en Tweede Kamerlid - De Roon de lier aan de wilgen. Veelzeggend omdat een van de struikelblokken de uitgaven voor kunst en cultuur vormden. 'De PVV ziet kunst en cultuur als het toefje slagroom, wij zien cultuur juist als het gist dat het brood laat rijzen', aldus D66-fractievoorzitter Cocky Kuipers. Enkele weken eerder had PVV’er Fritsma, raadslid in Den Haag en Tweede Kamerlid, het er ook al over: 'We kunnen in deze stad bij kunst en cultuur en dat soort onzinuitgaven makkelijk 150 miljoen per jaar weghalen'.

De PVV - en ook andere partijen, zo lijkt het - toont zich met deze uitspraken een tegenpartij voor wie 'van alles weer waardeloos is' waartegen 'alles van waarde weerloos is'. Wie kunnen dit beter uitdrukken dan kunstenaars?!


Een kunstverhaspeling van Luceberts tekst, sinds 1997 op de gevel van een ateliergebouw in Rotterdam-Zuid, overigens: met subsidie van het Centrum voor Beeldende Kunst. (flickr.com/photos/81512875@N00/126243315)

1 opmerking:

  1. Cultuur geeft juist kwaliteit aan de samenleving, kunstenaars geven het leven altijd verrassende wendingen, durven uit te dagen en dragen zorg voor vernieuwingen. Ben het eens, kunst is zoals gist, laat het borrelen, rijzen en draagt zorg voor ongekende en verrassende hoogten. Dat een ieder het vooral tijdig in gaat zien.

    BeantwoordenVerwijderen